petek, 24. avgust 2012

Gabrov Ded, Gabrovec - Leccinum griseum (Quel.) Sing.


Klobuk: 4-12 cm v premeru, pri mladi gobi poloblast, nato blazinasto sploščen, sivo rjav, obrobje navadno svetlejše, površina v vlažnem vremenu mazava, v suhem nagubana in nepravilno razpokana.

Trosovnica: najprej bela, pozneje sivo rumena, na mestih, kjer se je dotaknemo, sivo rjava, cevke zelo dolge. Trosni prah rjav.

Bet: 7-16 x 0,8-2,5 cm, razmeroma dolg, zgoraj tanjši, sivo belkast, s suho površino, poln, prekrit z drobnimi sivo črnimi kosmiči.

Meso: pri mladih gobah čvrsto, pozneje postane mehko, belkasto, na zraku spremeni barvo v rožnato in nato v sivo, v dežju se močno napoji z vodo, prijetnega vonja in okusa, pri kuhanju postane črno, pogosto črvivo.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: listnat gozd, zlasti pod gabri in hrasti; pri nas zelo pogost.
Uporabnost: užiten, stari beti so trdi in vlaknati, neužitni.
Možnost zamenjave: z brezovim dedom, Leccinum scabrum (Bu II. ex Fr.) S. F. Gray, z rjavim klobukom gladke površine, ki ne razpoka; meso je belkasto in rahlo spreminja barvo v rožnato sivo, vendar ne črni; užiten.

Ni komentarjev:

Objavite komentar