četrtek, 2. avgust 2012

Veliki Slinar - Gomphidius glutinosus (Schff.) Fr.


Klobuk: 5-12cm v premeru, mesnat, sprva izbočen, pozneje izravnan in naposled lijasto razprt, sivo rjav, pogosto s črnimi lisami, prekrit z debelo plastjo sluzi, kožico s klobuka z lahkoto odstranimo.

Trosovnica: lističi široki, poševno poraščeni po betu, razvejičeni, sprva beli in prekriti s sivo sluzasto kopreno, pozneje sivi ali sivo rjavi. Trosni prah temno rjav.

Bet: 6-12 x 1,2-2,5 cm, valjast, čvrst, poln, v gornjem delu bel s temnejšim obročastim ostankom koprene, v spodnjem delu nekoliko debelejši in živo rumen.

Meso: v klobuku mehko, belo, pod vrhnjo kožico rjavkasto, v betu rumeno, brez posebnega vonja in okusa.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: iglast gozd (smreka, bor) v višjih in v nižjih legah; raste v skupinah, pogost.

Uporabnost: užiten, pred pripravo odstranimo kožico s klobuka.
Možnost zamenjave: za velikega slinarja so značilni lijasto potekajoči sivi lističi pod sivo rjavim klobukom, prekritim s sluzjo, in bet, ki je zgoraj bel in ima temnejši obročasti ostanek zastirala, spodaj pa rumen. Mlade s sluzjo prekrite gobe so podobne navadni sluzavki, Cortinarius trivialis Lge. Po obliki in rastišču mu je podoben bakreni polžar, Chroogomphus rutilus (Schff. ex Fr.) Mill. Navadno je nekoliko manjši, klobuk je bakreno rjav (3-10cm), sprva sluzast, pozneje suh. Bet je nekoliko svetleje bakreno rjav kot klobuk, nakosmičen in lisast. Lističi so sprva sivi, pozneje rjasto rjavi. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar