četrtek, 2. avgust 2012

Črni Kuštravec - Strobilomyces floccopus (Vahl. ex Fr.) P. Karst.


Klobuk: 5-15 cm v premeru, sprva poloblast, pozneje izbočen, površina suha, prekrita z razmeroma velikimi vlaknatimi luskami sive, temno rjave ali črne barve, dvignjenimi od podlage in razporejenimi kot opeke na strehi. Pri mladi gobi je rob podvit, pozneje visijo z njega ostanki debelega sivega zastirala.

Trosovnica: sprva belkasta, nato siva in naposled črno rjava, priraščena k betu, cevke dolge, s širokimi oglatimi luknjicami, ki se proti robu klobuka manjšajo.

Bet: 8-20 x 2-3cm, dolg, vitek, v spodnjem delu nekoliko debelejši, poln, z ostankom sivega zastirala, nad katerim je bet vlaknat in svetle sivo rumene barve, pod zastiralom pa temno sivo rjavo podolžno vlaknato nakosmičen, pri dnu črn.

Meso: v klobuku sprva mehko in svetlo sivo, na zraku postane najprej rdečkasto, nato počasi sivo in naposled črno; v belu je meso sprva svetlo sivo, pozneje postane temnejše in nazadnje črno, trdo in vlaknato, suho, neprijetne­ga vonja in okusa; posušene gobe so črne.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: listnat in mešan gozd; raste posamezno in v manjših skupinah, redek.

Uporabnost: ker je slabe kvalitete in redek, je brez vrednosti za uživanje.
Možnost zamenjave: površina klobuka je nekoliko podobna kot pri rjavem ježevcu, Sarcodon imbricatus (L. ex Fr.) Karst., ki pa ima kratek debel bet in bodice na spodnji strani klobuka; je pogojno užiten.

Ni komentarjev:

Objavite komentar