četrtek, 9. avgust 2012

Poletni ali Pšenični Goban - Boletus aestivalis Paulet ex Fr.


Klobuk: 10-18 cm v premeru, prekrit z žametno kožico enakomerne lešnikovo rjave barve po vsem klobuku, obrobje ni svetlejše, površina v suhem vremenu pogosto razpoka v rjava polja, ločena med seboj s svetlejšimi mrežastimi razpokami.

Trosovnica: najprej bela, nato rumena, nazadnje olivno zelena, sestavljena iz cevčic z drobnimi luknjicami, ki so tik ob betu in ob robu klobuka krajše. Trosni prah olivno okraste barve.

Bet: 7-15 x 2,5 cm, bel ali svetlo rjav, ves preprežen z drobno mrežico iz belkastih vlaken, pogosto spodaj zožen.

Meso: belo, tik ob trosovnici rumeno, v betu čvrsto, v klobuku mehkejše, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od maja do oktobra, največ od junija do septembra.

Rastišče: pri nas je najpogostejši med gobani, raste v listnatih gozdovih, zlasti pod hrasti, bukvami, kostanji in gabri.

Uporabnost: odlična užitna goba, primerna za pripravljanje in konserviranje na vse možne načine.
Možnost zamenjave: jesenski goban, Boletus edulis Bull. ex Fr., ima obrobje klobuka navadno svetlejše, bet pa bolj trebuhast, svetlejšo vlaknato mrežico ima samo po gornjem delu beta, meso pa je bolj čvrsto. 

Pšenični goban

Ni komentarjev:

Objavite komentar