petek, 3. avgust 2012

Težki Goban - Boletus Torosus Fr.

Klobuk: 10-20cm v premeru, poloblast, rumen ali usnjeno rjav, vinsko rdeče lisast, na dotik zelo hitro pomodri.

Trosovnica: iz rumenih cevk z drobnimi okroglimi luknjicami, dolgo je rumena, pozneje postane najprej oranžno rdeča in nato krvavo rdeča. Trosni prah rjavo zelen.

Bet: 7-15 x 3-8cm, v spodnjem delu trebušasto odebeljen, poln, rumen, prekrit najprej z rumeno, pozneje s krvavo rdečo mrežico, v spodnjem delu postane temno rdeč.

Meso: čvrsto, težko, rumeno, brez posebnega vonja in okusa. Na zraku po vsej rezni ploskvi zelo hitro in močno pomodri, v betu močneje kot v klobuku.
Značilno je tudi, da je vsa goba razmeroma zelo kompaktna in težka. Čas rasti: september in oktober, do polovice novembra.

Rastišče: listnat in mešan gozd, na apnenčastih tleh; pri nas je bil redek, v zadnjih letih pogostejši.
Uporabnost: ni užiten.

Možnost zamenjave: ker ostane trosovnica dolgo rumena, je mlad podoben rumenemu gobanu, Boletus appendiculatus Schff. ex Fr., z rumenim betom in rumeno trosovnico, ki le rahlo pomodri, bet je spodaj značilno korenasto zašiljen in razmeroma daljši od širine klobuka, medtem ko je bet težkega gobana razmeroma krajši od širine klobuka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar