petek, 3. avgust 2012

Žlahtni ded - Leccinum nigrescens Rich. et Roz


Klobuk: 3-12 cm v premeru, sprva poloblast in svetlo rumen, pozneje sploš­čen in rjav, površina žametasta, pozneje razpoka na nepravilno oblikovana polja, ločena s svetlimi razpokami, kožico težko odstranimo.

Trosovnica: cevke sorazmerno dolge, sprva rumene, pozneje rumeno zelene, ob betu proste, luknjice majhne, sprva okrogle, svetlo rumene (!), pozneje oglate, rumeno zelene. Prav tako je trosovnica najprej bela, nato postaja bolj in bolj rumena in končno rjavkasto zelena. Trosni prah rumeno rjav. Trosi           12- 18  x  6-8 mcm, nepravilno vretenasti, podolgovati, svetlo rumeni, s kapijo v notranjosti.

Bet: 5-10 x 1,5-2,5 cm, sprva podoben podolgovatemu jajcu, pozneje vitek in visok, navzgor zožen, navzdol zašiljen, svetlo rumen, po vzdolžnih rebrih prekrit z drobnimi zrni, ki so pozneje rjava, poln.

Meso: čvrsto, v klobuku pozneje mehko, v betu trdo, vlaknato, svetlo rumeno, na zraku postane rožnato, nato vse bolj vijolično in končno črno. Vonj in okus neznačilna, vendar prijetna.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: v listnatih gozdovih (hrast, bukev), na apnenčastih tleh, v skupinah po 2-3, pogostejši v toplejših krajih na Primorskem in okrog Čateža, v srednji Sloveniji ni pogost.

Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: od drugih vrst rodu Leccinum se loči, ker ima edini rumene luknjice v trosovnici. Kožica na klobuku skoraj vedno razpoka, meso je rumeno in spremeni barvo preko rožnate in vijolične v črno, medtem ko trosovnicane črni. Pri vseh vrstah rodu Leccinum so cevke ob betu krajše, da nastane okrog beta brazda.

Ni komentarjev:

Objavite komentar