četrtek, 9. avgust 2012

Rdeči Prekatnik - Phylloporus rhodoxanthus (Schw.) Bres.

Klobuk: 2-10cm, sprva izbočen, nato sploščen, včasih vdrt, temno rjav, površina žametasta, včasih razpokana, rob gladek.

Trosovnica: lističi redki, debeli, široki, različno dolgi, poraščeni po betu, prosti rob valovit, povezani s prečnimi pregradami, oblikujejo votle prekate, rumeni, na pritisk modrijo. Trosni prah zelenkasto rjav. Trosi 10-12,5 x 4- 4,5 mcm, vretenasti, podolgovati, gladki.

Bet: 2-6 x 0,5-1,5 cm, tanek, valjast, zakrivljen, zavit, podolžno vlaknat, poln, sprva rumeno rdeč, pozneje rjav, v gornjem delu pod lističi vzdolžno nabrazdan.

Meso: rumeno z rdečkastim odtenkom, ki postane na zraku izrazitejši, debelo v klobuku, v betu vlaknato, milega okusa, prijetnega vonja.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: v mešanih gozdovih na kislih tleh, zelo redek. V Sloveniji je le nekaj rastišč, poznamo jih v Ljubljani in v okolici Kranja.

Uporabnost: užiten, vendar zaradi redkosti potreben zaščite.
Možnost zamenjave: lističi s prečnimi pregradami predstavljajo prehod k cevarkam, po njih gobo lahko takoj prepoznamo. Po barvi in površini klobuka pa je podoben mavlom, zlasti navadnemu mavlu, Xerocomus subtomentosus (L. ex Fr.) Quel., z rumeno trosavnico iz cevk, ki na pritisk ne spremenijo barve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar