petek, 24. avgust 2012

Kostanjevka - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn. ex Gilb.


Klobuk: 4-15 cm v premeru, mesnat, izbočen s podvitim robom, pozneje sploščen, kostanjevo rjav, pozneje svetlejši, površina suha in fino žametna, zelo različnih oblik in barv.

Trosovnica: bela, nato rumena, pozneje olivno zelena, na mestih, kjer se je dotaknemo, zelenkasto modra, cevke srednje dolge, pritrjene k betu, z luknjicami, ki so sprva drobne, pozneje večje in oglate. Trosni prah rumeno rjav.

Bet: 5-10 x 1-2 (5) cm, čvrst, poln, vitek ali trebuhast, rumeno in rjavo podolžno vlaknat, nima vlaknate mrežice kot nekatere vrste gobanov.

Meso: belkasto, pod površino rjavkasto, na prerezu bolj ali manj pomodri, sprva čvrsto, pozneje mehko in gobasto, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od avgusta do novembra.

Rastišče: iglast gozd (smreka), precej pogosta v nižinah, manj v višjih legah; raste posamezno in v skupinah, pogosto tik ob deblu ali štoru.

Uporabnost: užitna, enake kvalitete kot gobani, meso je nekoliko bolj trdo, primerna za sušenje, na rastiščih je vabljiva tudi za živali.
Možnost zamenjave: podobna je gobanom, od katerih se razlikuje po rjavem podolžno vlaknatem betu, ki ni preprežen z mrežico, trosovnica na mestih, kjer se je dotaknemo, pomodri, prav tako meso na prerezu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar