četrtek, 9. avgust 2012

Škrlatni Goban - Boletus rhodopurpureus Smotl.


Klobuk: 7-20cm v premeru, mesnat in čvrst, sprva poloblast s podvitim robom, nato močno izbočen, pri mladi gobi sprva svetle, sivo rjave barve, pozneje postane temno krvavo rdeč in črno lisast, na gornji površini fino žameten, že na rahel dotik močno pomodri.

Trosovnica: škrlatno rdeča, na dotik pomodri, sestavljena iz kratkih cevk, sprva rumena, pozneje rumeno zelenkaste barve z majhnimi rdečimi luknjica­mi. Ob betu je trosovnica odmaknjena. Trosni prah zelenkasto rjav.

Bet: 8-18 x 2-5 cm, sprva debel, hruškaste oblike, pozneje bolj valjast, s fino žametno površino, oranžno rumene barve, prekrit z drobno škrlatno rdečo mrežico, ki se proti dnu beta počasi izgublja, na dnu je bet obarvan sivo zelenkasto.

Meso: rumeno, na zraku najprej pomodri, čez nekaj ur pa postane škrlatno rdeče, čvrsto, Vonj po kislem sadju, okus prijeten.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: v listnatih gozdovih, v nižinah pod hrasti in gabri, na apnenčastih tleh, v višinah tudi v mešanih gozdovih; ni pogost.

Uporabnost: mnenja o njegovi užitnosti so različna. Surov povzroča prebavne motnje z bruhanjern. Če ga dolgo kuhamo in nato vodo odlijemo, pa izgubi okusnost. Ker ni pogost, ga za uživanje ne priporočamo.
Možnost zamenjave: po zunanjosti mu je podoben vražji goban, Boletus satanas Lenz., ki je strupen. Od škrlatnega gobana se razlikuje po barvi klobuka, ki ostane ves čas svetla, sivo rjava in ne postane krvavo rdeča kot pri škrlatnem gobanu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar