sreda, 8. avgust 2012

Macesnova Livka - Clitocybe vermicularis (Fr.) Quel.

Klobuk: 3-5 cm, sprva izbočen, s podvitim robom, pozneje v sredini udrt, tankomesnat, rdečkasto rjav in v vlažnem vremenu mazav, v suhem rumenkasto rjav in svetleč.

Trosovnica: lističi gosti, tanki, ozki, nekoliko poraščeni po betu, najprej barve smetane, pozneje rjavo rumeni. Trosni prah bel. Trosi ovalni, gladki, 4-5 x 2,5-3 mcm.

Bet: 3-5 x 0,6-1,2 cm, cevast, votel, najprej belkast, drobno nakosmičen, pozneje svetlo rjav, s šopom belih, nekaj cm dolgih micelijskih vlaken, ki izhajajo iz beta v podlago (!).

Meso: svetlo rjavkasto, v klobuku tanko, nekoliko kislega vonja, milega okusa.

Čas rasti: od aprila do maja.

Rastišče: v skupinah in v šopih, kot tudi posamezno, v iglastih gozdovih (macesen, smreka, jelka, črni bor), manj pogosta. 

Uporabnost: užitna.
Možnost zamenjave: od pomladanskih livk ji je podobna žaltava livka, Clitocybe sinopica (Fr.) Gill., z rdeče rjavim klobukom in tankim betom enake barve, širokimi, svetlo rumenimi lističi in močnim vonjem po sveži moki (!). Raste v iglastem gozdu in izven gozda, posebno na pogoriščih. Konopčasta livka, Clitocybe radicellata Gill, je še zgodnejša, pojavlja se včasih pod snegom v februarju, v iglastem gozdu, posamezno, lijast klobuk je rdeče rjav, na robu nazobčan, lističi in bet so svetlo rumenkasti, iz beta izhajajo bele rizomorfe; ima vonj po jabolkih in nekoliko grenak okus.

Ni komentarjev:

Objavite komentar