četrtek, 9. avgust 2012

Pozna Livka - Clitocybe geotropa (Bull. ex Fr.) Quel.

Klobuk: 5-20 cm v premeru, mesnat, sprva zvonast, že zgodaj lijast, s širokim sploščenim obrobjem in nizko grbico v sredini, navadno svetle, rumenkasto rjave ali včasih tudi bele barve, z gladko površino in gladkimi robovi.

Trosovnica: lističi gosti, beli, pozneje barve smetane, potekajo poševno po spodnji strani lijastega klobuka na bet, h kateremu so prirasli. Trosni prah bel.

Bet: 8-15 x 1,5-3cm, visok, čvrst, spodaj širši, pri mladi gobi višji od širine klobuka, nekoliko svetlejše barve kot klobuk, poln, pozneje se spužvasto izvotli, spodnji del, ki tiči v zemlji, je odebeljen in porasel z belim vlaknatim opredkom.

Meso: belo, čvrsto, prijetnega okusa, močno diši po sivki, po sadju ali po grenkih mandljih.

Čas rasti: od septembra do decembra.

Rastišče: pod grmičjem na gozdnih travnatih jasah; raste v kolobarjih in risih, v večjih množinah; pri nas pogosta zlasti v Istri in Primorju.

Uporabnost: zelo okusna, užitna, bet pri starih gobah ni užiten.
Možnost zamenjave: po barvi in po vonju ji je podobna velika livka, Clitocybe maxima (FI. Wett. ex Fr.) Kummer, ki raste v jelkovih gozdovih v kolobarjih. Njen lijasti klobuk je večji, v premeru meri do 30 cm, navadno nima osrednje grbice na klobuku, bet pa je razmeroma kratek (5-10cm visok); je užitna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar