četrtek, 9. avgust 2012

Krokodilja Kolobarnica - Tricholoma caligatum (Viv.) Ricken

Klobuk: 7-15cm ali več v premeru, poloblast s podvitim robom, pozneje izbočen in zravnan, mesnat; površina suha, prekrita s priležnimi kostanjevo rjavimi vlakni, pozneje razpoka in med temnimi vlaknatimi kosmiči se vidi belo meso, z roba visijo ostanki belega zastirala, ki pri mladi gobi sega do beta.

Trosovnica: lističi beli, na poškodovanem mestu rjavkasti, ozki, precej gosti in debeli, ob betu zaokroženi, pri mladi gobi so prekriti z zastiralom. Trosni prah bel. Trosi gladki 5,5-8 x 4,5-5,5 mcm, ovalni.

Bet: 10 - 14 X 1,5-3 cm, poln, valjast, z ostanki belega zastirala, nad zasti­ralom bel, pod zastiralom neenakomerna rjava vlakna na beli podlagi, na poškodovanih mestih rjav.

Meso: čvrsto, belo, v betu nekoliko rumenkasto; nežen in prijeten vonj po hruškah, ali po cvetovih črnega trna, drugi opisujejo vonj po siru Camembert; okus nekoliko grenak, nikoli nima vonja in okusa po moki.

Čas rasti: od septembra do oktobra.

Rastišče: pod smrekami, v majhnih skupinah, v Sloveniji redka, posamezna rastišča so v okolici Preddvora in Velikih Lašč. Raste po vsej srednji Evropi, ob sredozemskih obalah in na Švedskem, v Aziji, zelo razširjena in cenjena je na Japonskem kot »matsu-take«.

Uporabnost: izdatna in zelo okusna jedilna goba, aromatična. Na trgu jo prodajajo v Alžiru, Siciliji, Japonskem.
Možnost zamenjave: neužitna čokata kolobarnica, Tricholoma robustum (A. & S. ex Fr.) Ricken, ji je podobna po velikosti, raste na apnenčastih tleh pod iglavci, klobuk je rdečkasto rjav, mazav, klobuk in bet sta bolj drobno rdeče rjavo nakosmičena. Okus ima grenak, nima pa prijetnega aromatičnega vonja kot krokodilja kolobarnica. Njen okus primerjajo z okusom moke ali kumar.

Ni komentarjev:

Objavite komentar