četrtek, 2. avgust 2012

Zelenikasta Livka - Clitocybe alexandri (Gill.) Konr.


Klobuk: 10-15cm, mesnat, sprva izbočen s podvitim robom, pozneje lijasto udrt, rob nazobčan, sivo rjav ali lešnikovo rjav, zelo drobno vlaknato luskast, površina suha.

Trosovnica: lističi gosti, različno dolgi, poraščeni po betu, tik nad betom razvejani in med seboj povezani,sprva zelo svetli, pozneje iste barve kot klobuk. Trosni prah bel. Trosi ovalni 5,5-6,5 x 3,5-4,5 mcm.

Bet: 4-6 x 2-4 cm, valjast ali spodaj zadebeljen, gobasto izpolnjen in obdan s čvrsto skorjo, nekoliko svetlejše rjave barve kot klobuk, pri tleh obdan z belimi micelijskimi vlakni.

Meso: mehko, barve mlečne kave, v betu bolj zateglo, z vonjem po lesu, okus mil.

Čas rasti: od septembra do oktobra.

Rastišče: na apnenčastih tleh, v iglastih gozdovih (smreka, rdeči in črni bor), poraščenih s travo; pogosta v Primorju, drugod po Sloveniji manj.

Uporabnost: užitna.
Možnost zamenjave: po obliki in velikosti kot tudi po rastišču ji je podobna meglenka, Lepista nebularis (Fr.) Harmaja, s sajasto sivim udrtim klobukom, ki je pri mladi gobi belo poprhnjen, pozneje pa bleščeč, oddaja močan neprijeten vonj, ki ga tudi po kuhanju ne izgubi popolnoma. Slična po barvi klobuka in lističev, ki pa ne poraščajo beta (!), je vijolična kolobarnica, Tricholoma irinum (Fr.) Kumm.: klobuk je izbočen in ne lijasto udrt, ima značilen vonj po vijolicah in je užitna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar