sreda, 8. avgust 2012

Hrastov Turek- Leccinum quercinum (Pil.) Green et Watl.

Klobuk: 6-15cm, sprva polo blast, pozneje blazinasto sploščen, površina gladka, opečno ali rjasto rjava oziroma rjavo oranžna, povrh nja kožica sega nekaj mm čez rob klobuka in prekriva cevke.

Trosovnica: cevke precej dolge, sivo rumene, pozneje rjavkaste, luknjice majhne, sprva bele, pozneje iste barve kot cevke. Trosni prah svetlo rjavkast. Trosi (12-16 x 4-5 mcm) gladki, podolgovati, nepravilno vretenasti, s kap­ljami v notranjosti.

Bet: 10-20 x 2-4 cm, stebrast, visok, višji od širine klobuka, bel, v spodnjem delu rjavkast, ves prekrit z vlaknatimi kosmiči, ki so od zgoraj navzdol bele, rdeče rjave in temno rjave barve, poln, z modro zeleno pego v spodnjem delu.

Meso: debelo, gosto, v klobuku mehko, v betu vlaknato, belo, na prerezu postane v klobuku rožnato, v betu vinsko rdeče in v spodnjem delu beta sivo črno. Vonj in okus sta šibka, neznačilna, vendar prijetna.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: pod listavci (hrast, bukev, kostanj), zelo pogost po vsej Sloveniji, razen v višinskih smrekovih gozdovih; raste v majhnih skupinah na apnenčas­tih ali kislih tleh. Primerka na sliki sta s Kureščka pri Igu.

Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: nekateri ga imajo za hrastovo varianto trepetlikovega turka, Leccinum aurantiacum (Bull. ex Fr.) S. F. Gray, ki ima vitkejši bet, raste pa pod trepetlikami, brezami in gabri.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar