četrtek, 9. avgust 2012

Podvihana Kolesnica - Lepista inversa (Scop. ex Fr.) Pat.


Klobuk: 3-10cm, sprva izbočen, nato v sredini udrt, končno lijast z dolgo časa podvitim robom, rdečkasto rumen ali oranžno rumen, včasih lisast, gladek, vlažen svetleč.

Trosovnica: lističi gosti, tanki, ozki, poraščeni po betu, slonokoščene barve, pozneje z oranž nim odtenkom; s pritiskom jih z lahkoto ločimo od klobuka. Trosni prah bel. Trosi 3-4 mcm, drobni, kroglasti, drobno bradavičasti, amiloidni.

Bet: 3-6 x O,8-1,Ocm, kratek, cevast, vlaknat, sprva bel, pozneje oranžen kot klobuk, ob vznožju obdan z belim micelijskim puhom.

Meso: nekoliko zateglo, sprva belkasto, pozneje rumenkasto, z zelo rahlim vonjem, ki ga je težko opredeliti, včasih po lesu, včasih vonj in okus po kislem.

Čas rasti: od septembra do novembra.

Rastišče: v iglastih, tudi v listnatih gozdovih, v skupinah, v Sloveniji na splošno ni pogosta, razen na Primorskem, kjer je zelo razširjena.

Uporabnost: užitna, okusnejša je iz iglastega gozda.
 Možnost zamenjave: gobo prepoznamo po svetlečem lijastem klobuku oranžno rumene barve, beli lističi in bet postanejo pozneje prav tako oranžni, po kiselkastem vonju in okusu ter po zelo drobnih hrapavih trosih. Venečo livko, Clitocybe flaccida (Sow. ex Fr.) Kumm., imajo nekateri za obliko pod­vihane kolesnice, ki raste v listnatem gozdu, posušena ni trda, temveč ohlapna. Trosi so prav tako drobni in hrapavi. Lisasta kolesnica, Lepista giIva (Pers. ex Fr.) Roze, je enaka po velikosti, a manj živih barv, bledo rumeno rjava in lisasta kot bi bila obledela; raste v gorskih smrekovih gozdovih, užitna. Po trosih se ne razlikuje od gornjih dveh vrst.

Ni komentarjev:

Objavite komentar