petek, 3. avgust 2012

Črni Goban, Ajdovec, Juček - Boletus aereus Bull. ex Fr.


Klobuk: 6-20 cm v premeru, sprva poloblast, nato izbočen, s suho, žametno površino, mlad je črno do čokoladno rjav, pozneje svetlejši, nikoli pa nima rdečkastih odtenkov.

Trosovnica: bela, poprhnjena, pozneje rumena, nazadnje zelena, sestavljena iz gostih cevčic z drobnimi okroglimi luknjicami. Trosni prah olivno rjave barve.

Bet: 5-15 x 3-6 cm, debel, čvrst, sprva spodaj debelejši, pozneje valjast, rjav, prekrit z mrežico iz drobnih vlaken, ki je v gornjem delu beta svetlejša, skoraj bela, v spodnjem delu pa rdeče rjava.

Meso: belo, trdo, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od maja do oktobra.

Rastišče: v listnatem ali mešanem gozdu (hrast, kostanj) na apnenčastih tleh, predvsem v toplejših deželah okrog Sredozemskega morja, manj v srednjih in severnoevropskih deželah. Pri nas ga je največ v Primorju, na Krasu, na Dolenjskem in v Pomurju. V alpskih iglastih gozdovih ga ne najdemo.

Uporabnost: užiten, zelo okusna mesnata goba s čvrstim mesom.
Možnost zamenjave: podobni so mu drugi užitni gobani, zamenjava pa ni usodna. 

Jurček

Ni komentarjev:

Objavite komentar