petek, 24. avgust 2012

Preprosti Goban - Boletus impolitus Fr.


Klobuk: 8-20 cm, sprva poloblast, pozneje sploščen, precej mesnat, površina suha, hrapava, vlaknata ali zrnata, rumeno rjave barve.

Trosovnica: rumena, pozneje rumeno zelena, na dotik plavi, cevke dolge 1-2,5 cm, rumene z majhnimi okroglimi ali nekoliko oglatimi luknjicami. Trosni prah rjavo olivno zelen. Trosi elipsoidni, 12-14 x 4-6mcm.

Bet: 5-14 x 2-6 cm, sprva sorazmerno debel, pozneje valjasto iztegnjen in spodaj zožen, poln, rumen, v spodnjem delu postane kmalu rjavkasto rdeč; vlakna na površini niso razporejena mrežasto, na srednjem delu potekajo podolžno, na spodnjem delu pa so le s povečevainim steklom vidna drobna rdeča pikčasta vlakenca (!).

Meso: belo do svetlo rumeno, pod kožico v klobuku rdečkasto, na dotik ne pomodri, v betu vlaknato, vonj kiselkast, okus prijeten.

Čas rasti: od septembra do oktobra.

Rastišče: pod leskami ob robu listnatih gozdov, po več skupaj, zelo redek, v Sloveniji je le nekaj rastišč.

Uporabnost: užiten, zelo okusen, spodnji vlaknati del beta odrežemo.
Možnost zamenjave: zelo redek goban s hrapavim, svetlo rjavim klobukom, z belim do svetlo rumenim mesom, ki ne pomodri, brez mrežice na betu, a z drobnimi rdečimi pikčastimi vlakni, vidnimi s povečevalnim steklom, je po­doben rumenemu gobanu, Boletus appendiculatus Schff. ex. Fr .. Ta ima navadno bolj temno rjav žameten klobuk, rumeno meso, ki rahlo modri, in rumen bet z drobno mrežico. Meso nima kislega vonja, je užiten, redek. V gorskih krajih raste dišeči goban, Boleius fragrans Vitt., s čokatim, vrete­nastim rumenim betom, ki je v spodnjem delu rdeče rjav, brez mrežice, z rumenimi ali z rdečimi pikčastimi vlakenci, rumeno meso in trosovnica na dotik modrlta, je kislega vonja in okusa, užiten, redek. Trosi so živo rumeni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar